Wednesday, September 26, 2007

Severus Snape Farkı

Severus Snape, herkese insanların iyi-kötü diye ayrılamayacağını, herkesin hata yapabileceğini ama önemli olanın hatalarımızın farkına varmak gösteren bir karakter. Geçmişiyle yüzleşebilecek kadar cesur, iyiliğe hizmet etmek için ajan olmayı ve hayatını tehlikeye atmayı göze alabilecek kadar gözüpek. Soylu bir ruh taşıması, kendini iyiye hizmet etmeye adaması, yetenekli, kendini geliştirmiş, işini ciddiye alan, güçlü bir büyücü olması, adam gibi davranması, iğneleyici konuşmaları onu diğerlerinden farklı kılıyor. Evet, ara sıra özellikle de öğrencileri canından bezdiriyor, zalimce davranıyor ama bunun nedeni öğrencilerin tembel ve özensiz davranışları. Snape'in saygılı davranan, öğrenmek için çabalayan, kendini geliştirmek isteyen, azimli gençlere kötü davranacağını sanmıyorum. Harry gibi haytalara, Ron gibi özensiz çalışanlara, Hermione gibi her şeyi bildiğini sanan ukalalara ve Neville gibi beceriksizlere ders vermek zorunda kaldığı için ben asıl ona acıyorum.

Bazıları Snape'in sadece Lily'ye olan aşkından iyi tarafa hizmet ettiğini söylüyor. Bence, bu onun iyi tarafa geçmesini tetiklemiş olsa da sonraki davranışları kendini iyiliğe adadığını gösteriyor. Hadi diyelim Harry'yi annesinin hatrı için korudu.. Peki Lupin'i Ölüm Yiyenlerden korumaya çalışıması (yanlışlıkla George'un kulağını kesmişti gerçi :p), Dumbledore'un "şu ana kadar kaç adamın ölmesini izledin" gibi zalimce bir sorusuna "Son zamanlarda sadece kurtaramadıklarımın" demesi? Bunlar diğer insanları umursadığını da göstermiyor mu? İlla milletle yüz göz olması, mavi boncuk dağıtması, yavşaklık yapması mı gerekiyor?

Zaten bu Harry ve Ron çok önyargılı. Hermione'ye de başta gıcıktılar. Noldu? Kanki olmadılar mı sonunda? Snape hakkında da atıp tuttular. Peki noldu? "He was probably the bravest man I ever knew" demedi mi? Tükürdüğünü yalamadı mı?

4 comments:

sodafoxxx said...

Severus kendini iyiliğe hizmet etmeye adamış değil.gayet de lily ye olan aşkından, onu kaybetmenin faturasını kendine kestikten sonra bunu en azından biraz telafi edebilmek amacıyla harry ye göz kulak olmuştur. ki harry ye göz kulak olmak, ve de onun etrafındakileri korumak, aynı zamanda dark lord karşıtlığı olduğuna göre iyilik tarafının da ta kendisidir. Severus iyi kötü arasında bir seçim yapmış değil.

Harry ağzıyla kuş da tutaydı gene Severus un gözünde ukala James in oğlu olarak kalmaya devam edecek ve ağzının payını her daim alacaktı.

Ova (Excuse My Reading) said...

Aslında orda biraz hatası var Severusun çünkü harry babasına benziyor ama sadece fiziksel olarak. bence o kişilik bakımından lily e daha cok benziyor. ama geçmişin öfkesi işte. bir de lily i james e kaptırmanın nefreti de var..yani onun yerinde ben olsam belki ben de harry den nefret ederdim.

Ova (Excuse My Reading) said...

çok güzel bir yazı bu arada bunu da belirteyim.

snyx said...

sev cigim canim sutten cikmis ak kasik degil... hepimiz hemfikiriz bu konuda saniyorum ama gelip de kimse severus cocuklara boyle kotu davraniyor, burunlarindan getiriyor diye cemkirmesin. bunu diyenler zaten dumbledore fanatikleri ki agizlarinin paylarini aliyorlar son kitapta. alenen dertleniyorum.