Thursday, October 4, 2007

Heatcliff ve Severus

Rüzgarlı Bayır, Uğultulu Tepeler veya daha yaygın bilinen adı ile "Wuthering Heights" kitabını okuyup da, Heathcliff karakterini anımsamayan yoktur herhalde? O azimli, kararlı, tutkulu ve öfkeli aşık, eminim biraz düşününce Severus Snape e olan benzerliği konusunda bir fikriniz olacaktır.

Nedir ortak noktaları Heath ve Sev in? Hemen hızlıca özetlemeye çabalayacağım...

- İkisi de bir kadını tutkuyla sevdiler, hayatlarının tek aşkıydı cathy ve lily

- ikisinin de sevdikleri kadın gidip başka bir erkekle evlendi, başka bir erkekten çocukları da oldu

- ikisini de yüzüstü bırakan kadınlar, onlara karşı boş değildi ..

- ikisi de yalnız, ve insanlardan uzak yaşamayı tercih ettiler

- ömür boyu aşk acısı ve pişmanlıkla yaşadılar

- herkesten nefret etmeyi tercih ettiler..zalimdi ikisi de.

- ikisinin çocuklugu da çok parlak sayılmazdı.. o çocuklukta mutlu oldukları tek anı, sevdikleri kadınlarla geçirdikleri anlardı

evet bu liste, uzayabilir de dostlar. Rowling Severus Snape üzerine düşünürken, aklına Heath gelmiş midir, bilinmez. Bir esinlenme olduysa bile, Severus Heathcliff e göre çok daha yumuşaktı. Çünkü Heathcliff in zalimligi, insanlara zarar vermesini sağlıyor ve o bununla avunuyordu, daha korkunç bir adamdı Heathcliff. Oysa bizim Sev, bir görev adamıydı, fedakardı ... İkisi de 10 numara aşıklardı ama orası su götürmez.
Ne diyelim insan insana benzese de, roman karakteri de roman karakterine benzese de, Severus Heath e on basar bence!

1 comment:

sodafoxxx said...

hatırlamamak mümkün mü heathcliff i, gerçi wuthering heights ı okuyalı belki 9-10 yıl olmuştur. belki severusumun hikayesi daha çok taze olduğundan ya da daha dokunaklı olduğundan mıdır bilemem ama ben severusumu tek geçerim. heathcliff tozu dumana katıyordu hakkaten, insanlıktan uzaktı. öyle bir zalimle kıyaslayamam sev imi dediğin gibi fedakar o öncelikle.